Ideea de proiect:
Ideea proiectului a plecat de la povestea bulgărească a lui Ran Bosilek ”Prune pentru gunoi”.
Un fermier ce voia să găsească o soție fiului său, o tânără harnică și cuminte. Așa că, a încărcat într-o mașină prune și a plect din sat în sat să le vândă.
-Haideți la prune, dau prune pentru gunoi, prune pentru gunoi! – strigă el din poartă-n poartă.
Femeile și fetele se grăbeau să își curețe casele – cu cât mai mult gunoi adunau , cu atât mai multe prune primeau. Una aduce un sac, cealaltă o măsură, a treia un șorț. Femeile se lăudau:
– Priviți cât gunoi am putut aduna pe lângă casă! Dumnezeule, bine că a venit acest fermier să adune gunoiul și să ne dea prune la schimb!
Țăranul ia gunoiul și le dă la schimb prune. La un moment dat vine o fată frumoasă foc aducând un fir de gunoi într-un prosop curat.
-Fată frumoasă, ai adunat atât de puțin gunoi – zisă femierul.
-Pentru atât de puțin gunoi câte prune să îți dau!
-Nu am avut mai mult unchiașule, nu mai avem gunoi. Acesta nu este de la casa mea. L-am primit de la vecini pentru că i-am ajutat să își măture curțile.
Auzind asta, fermierul s-a bucurat tare mult.
O astfel de fată curată și harnică, care nu ține gunoiul acasă, va fi cea mai buna soție pentru fiul meu – a spus el și a căsătorit fata cu fiul său.
Ne-am gândit că am putea folosi numele acestei povești ca motto pentru campania de curațenie pe care o vom organiza în cadrul proiectului. Vom identifica pentru început care sunt problemele de mediu în zona transfrontalieră, apoi vom desfășura o campanie de conștientizare și vom motiva oamenii să se implice în acțiuni de protecție a mediului iar la final să organizăm o campanie de curățenie în localități și arii protejate de-a lungul Dunării.
Obiectivul principal al proiectului
este acela de a informa populația din cele două regiunii de graniță cu privire la flora și fauna din zonele protejate și de a implica oamenii în acțiuni concrete de protejare a mediului înconjurător în orașe și zone protejate Natura 2000.
Contribuția la indicatorii Programului:
Indicator: Numărul de strategii comune, politici și planuri de management pentru valorificarea (inclusiv sensibilizarea opiniei publice) patrimoniului cultural și natural, prin restaurarea și promovarea acestuia pentru utilizări economice durabile
– studierea faunei sălbatice în zonele protejate de-a lungul Dunării in județul Mehedinți și comunele din Vidin până la Oriahovo
– realizarea unei strategii comune pentru gestionarea ariilor protejate din zona transfrontalieră vizată de proiect ;
– Campania Prune pentru Gunoi pentru sensibilizarea opiniei publice pentru ariile protejate și acțiunea directă pentru curățarea zonelor poluate;
– Tabăra itinerantă de cercetași în ariile protejate din județul Mehedinți și comunele din Vidin până la Oriahovo
Indicator: Aria suprafețelor de habitate sprijinite pentru a atinge un statut mai bun de conservare (ha) (COI)
– reducerea poluării în siturile Natura 2000 prin acțiuni directe de curățare – parte a taberei de cercetași
– zone studiate ale siturilor Natura 2000, arii protejate și zone umede, dezvoltarea unei Strategii de management comun